Rugovska jezera

Rugovska jezera

Liqeni i Drelajve (Jezero Drelaj-Malo Jezero) nalazi se na nadmorskoj visini od 1800m i nastaje prikupljanjem vode sa padalina. Da biste videli lepotu ovog jezera najbolje ga je posetiti u proleće zbog obilja vode. Ima plavu boju poput boje ljudskog oka, pa će vas pogled u nju razveseliti. Za vrieme hodanja, pre nego što dođete do jezera Drelaj, nalazi se izvor vode koji je, po pastirima, najbolji izvor na celom području Rugova. Ovo su dva najlepša jezera koja ove planine čine jedinstvenim i mnogi posetioci tokom cele godine ih posećuju i provode prelepo vreme na ovim jezerima.

Liqeni i Liqenatit (Liqeni i Kuqishtës apo Liqeni i Madhë) është një bukuri e rallë natyrore, një liqe mjaft atraktiv i paprekur nga dora e njeriut dhe i mbushur me plotë ujë nga burimet e kthjellët si kristali si dhe nga të reshurat që krijohen nga bora gjatë dimrit. Paraqet një liqe të integruar në mënyrë përfekte me natyrën duke e bërë këtë vend shumë atraktiv dhe unik për vizita. Ky është liqeni i liqenatit tek i cili tani keni arritur dhe jeni duke e përjetuar. Shtrihet në lartësi mbidetare prej 1860m ndërsa sipërfaqja e saj është 40X60m ndërsa thellësia arrinë deri në 7m. Vlenë të përmendet se në këtë liqe jeton gjallesa në form të hardhucës e cila njihet si Tritoni. Është amfib me bisht e cila ka një gjatësi prej 11cm deri në 18cm. Gjatë sezonës së pranverës e deri në vjeshtë jeton në ujë të liqenit ndërsa në dimër ikin nga liqeni dhe strehohen diku brenda pyllit ku ka vende me lagështi dhe hije për tu kthyer prap në pranverë. Gjatë ecjes suaj për tek liqeni i Drelajve ju do të kaloni një shteg shumë atraktiv i cili kalon përgjatë një zone alpine malore të kombinuar me vegjetacion të lartë si pyje me bre, pisha etj por gjithashtu edhe me vegjetacion të ulët ku gjatë shtegtimit tuaj do të hasni në fruta mali si boronica, manafera etj.

Lugu i Shkodrës (Skadarska Dolina) je deo jezerskog puta koji povezuje planine Peć sa planinama Dečana i Plava. Osim što je atraktivan prirodni deo, ima svoju nacionalnu istoriju kao deo povezivanja planinskih područja između Prokletija Kosova, Albanije i Crne Gore. Nekada spojni put trgovačkih karavana i veza između albanskog stanovništva u ovim planinskim područjima. Isti u delu turističkog naselja Thethi nalazi se "Çafa e Pejës", što pokazuje da su ova mesta, u prošlosti, bila ključne tačke za povezivanje stanovništva među njima.

Destinacionet për ti parë

sr_RS