ÇFËRLA

ÇFËRLA

The Peak of Çfërla is ranked among the most spectacular and attractive mountain peaks of Peja (it is also the most beautiful peak in the territory of the Accursed Mountains. This peak reaches an average height of 2461m (8074ft) and is the second highest peak in the municipality of Peja. It is located on the southwest side of Peja and together with the peaks of Kopranik, Peklena, Vjellak and the Peak of Hasan which are separated by the Rugova Gorge create the crown of the mountains giving the city of Peja a stunning landscape which from the entrance of Peja create the mirror of experiences and adventures of wild nature. The views offered from the peak of Çfërle are stunning giving you the opportunity to see landscapes of the mountains of Deçan and Cursed Mountains in general, attractive peaks like Gjeravica 2656m and Marijashi 2530m, mountainous areas from Albania and Montenegro, while from the direction east you can experience the plain part of the entire Dukagjini plain, Lake of Radoniq, Sharr Mountains and up to the top of Ljuboten, which is located on the border with northern Macedonia. The beauty of this peak and the magnificent view of this rock massif can be best experienced from the mountains of Deçan. 

Ecja për në këtë maje i takon vështirësis mesatare (pra nuk ka vështirësi të madhe) dhe mund të realizohet pothuajse nga të gjith adhuruesit e natyrës nga të gjitha moshat të cilët kanë një kondicion fizik të qëndrueshëm. Nisja bëhet nga qendra e qytetit të Pejës në lartësi prej 520m duke ndjekur shtegun e njohur Accursed Mountains expeirence e cila lidh me pjesën e Malit të Zi apo shtegu që mban numrin 7165 dhe ka gjatësi prej 14.2km. Gjatë ecjes tuaj mund të vendosni se nga cila anë dëshironi ta bëni pushtimin e kësaj maje. Tek pika e njohur si Livadhi i Adilit aty ndahet shtegu në dy pjesë ku njëri shteg vazhdoni duke ndjekur rrugën deri në bjeshkët e Irzniqit ndërsa tjetri vazhdon nga bjeshka e Kopranikut (pra deri tek kjo pikë është vetëm një shteg i cili fillon nga Peja për tu lidhur me shtegun e Horomoqave dhe Livadhit të Sakës, Tarabosh dhe Livadhi i Adilit). Ngjitja përmes shtegut që kalon nga Stanet e Irziniqit e cila është një lokalitet i vogël malorë që gjinden në lartësi prej 1800m ofron eksperienca më të mëdha pasi që mund ti takoni banorët lokal me të cilët mund të ndroni biseda për zhvillimet e kulturave malore, traditat e tyre, të shijoni ushqimet lokale etj., ndërsa ngjitja përmes shtegut të Kopranikut do të jetë një ngjitje e egër malore sepse kjo zonë është një zonë e paprekur ende dhe ofron eksperienca malore. Me të arritur në maje, ju mund të zgjidhni nëse aventura juaj do të vazhdoj tutje në bjeshkët e Nemuna duke vazhduar nwpwr bjeshkët e Deçanit dhe mëtutje në shtegun Majet e Ballkanit dhe Via Dinarica apo të ktheheni prap në Pejë.

Climbing to this peak can also be done from the Milishevci Mountain which is a very attractive trail and easy to reach the peak as a large part is crossed by car while the climb takes about 2 hours.

Attractive Peaks of Peja

en_US